Onderwerpen van onderzoek

Op de homepagina van deze website post ik korte artikelen over uiteenlopende onderwerpen van mijn kunsthistorisch onderzoek. Inspiratie daarvoor vind ik in de actualiteit en in lopende tentoonstellingen, maar ook in museale collecties en wetenschappelijke literatuur.

Daarmee geven de teksten een overzicht van de uiteenlopende thema’s waarmee ik me zoal bezighoud of heb gehouden.

Veel van mijn onderzoek betreft pelgrimage, middeleeuwse insignes en religieuze boeken. Dat waren de onderwerpen van mijn proefschrift Pelgrimstekens op perkament en deze blijven me fascineren. Ook houd ik me bezig met voorstellingen van liefde en liefdadigheid, van de late middeleeuwen tot de moderne tijd. Daarnaast bestudeer ik afbeeldingen van rampen, zoals stadsbranden en overstromingen, door de tijd heen.

Tot slot komen allerlei andere onderwerpen aan bod die om wat voor reden dan ook mijn aandacht trekken. Het gaat om objecten van de late middeleeuwen tot in de 19de eeuw, schilderijen en prenten, metaalgoed en miniaturen, tekeningen en tekst. Van alles eigenlijk.

Kijk vooral eens rond en vergeet me niet te melden wat je denkt of opvalt. Dat kan via het contactformulier of door een reactie te plaatsen bij een blog over een specifiek onderwerp. Wil je meer lezen over mijn achtergrond, klik dan hier. Voor een lijst van publicaties kun je hier terecht. Ook heb ik mijn lezingen en overige activiteiten, zoals tentoonstellingen en onderwijs op een rijtje gezet.

2 reacties

    1. Hallo Willem, leuk om van je te horen. Ik ben kunsthistoricus dus ik bekijk vooral voorstellingen van natuurrampen. Wat is er afgebeeld en waarom op die manier? Ik probeer daaruit af te leiden hoe men rampen in het verleden interpreteerde en welke betekenis men eraan gaf. Maar er zijn zeker sociaal-economisch historici die zich meer met jouw soort vraag bezighouden. Zij kijken bijvoorbeeld naar ‘resilience’. Welke groepen/samenlevingen zijn weerbaarder in het geval van rampen dan anderen en waarom? Het heeft te maken met de voorwaarden waaraan een samenleving voldoet. Sommige groepen/gemeenschappen/samenlevingen zijn beter in staat om zich aan te passen na een ramp of daar misschien wel beter uit te komen. Dit succes kun je natuurlijk afmeten aan financiële groei, maar ook aan andere zaken, zoals gelijkwaardigheid en duurzaamheid. Bijvoorbeeld in Utrecht en in Antwerpen zitten mensen die daarover publiceren. Het zijn steeds populairdere onderwerpen van onderzoek. Kijk hier maar eens: https://www.historici.nl/hoe-historici-de-natuurramp-ontdekten/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to Top